Terchovskí poslanci si výrazne zvýšili odmeny a schválili plat starostovi

Naši volení zástupcovia na svojom druhom zasadnutí obecného zastupiteľstva , ktoré sa konalo 19.12.2018 schvaľ­ovali plat starostu a pre seba odmeny.

Staronový terchovský starosta Jozef Dávidík bude zarábať mesačne 3 311 eur. Starostovi patrí tento rok minimálny mesačný plat vo výške 2 300 eur. Vypočítava sa súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve a príslušného násobku.

Priemerná mzda za minulý rok bola na úrovni 954 eur a náš starosta je zaradený do štvrtej platobnej skupiny podľa počtu obyvateľov s násobkom 2,41. Obecné zastupiteľstvo však môže minimálny plat podľa zákona zvýšiť až o 60 %. Maximálny plat starostu Terchovej môže byť až 3 679 eur. Naši poslanci však rozhodli, že Dávidíkovi zvýšili minimálny mesačný plat o 44 %, čiže na 3 311 eur. Pre porovnanie nový primátor Žiliny Peter Fiabáne bude mesačne zarábať 3 378 eur.

Ďalej poslanci nášho terchovského parlamentu si zvýšili odmenu za účasť na zasadnutí obecného zastupiteľstva až o 200 %. V minulom volebnom období poberali 50 eur za jedno zasadnutie, po novom 150 eur. Informáciu doplním aj o to, že niektorí poslanci dokonca požadovali navýšenie až o 300 %. Pravdepodobne sa inšpirovali poslancami Národnej rady Slovenskej republiky.

Pevne verím, že ich výkon a aktivita sa po výraznom zvýšení odmien zvýši a pocítia to hlavne obyvatelia Terchovej a to tak, že budú dôslednejšie (nie ako doteraz) informovať o svojej poslaneckej práci, či už osobne medzi obyvateľmi alebo prostredníctvom internetu. Ľudia majú právo na informácie.

Do nového roka prajem Terchovej obecné zastupiteľstvo, ktoré v prvom rade bude zastupovať naše záujmy a nie záujmy iných. Mám na mysli takých, ktorí z Terchovej len ťažia a nič jej nevrácajú. Ďalej aby kontrolovali ako obec hospodári a či sa v obci buduje to čo obyvatelia potrebujú a s čím súhlasia. Nám obyvateľom prajem, aby nás naši poslanci vždy vypočuli, poradili a pomohli s našimi požiadavkami na obec. Jedno je isté a dúfam, že to vedia i naši poslanci, že to nie je prestíž byť poslancom, ale je to poslanie ako pomôcť ľuďom a našej obci.

Na záver všetkým mojim čitateľom prajem pekné Vianoce, hlavne veľa rodinnej pohody, lásky a v novom roku veľa sily, aby ste zdravo dlho žili.

ŠŤASTNÉ A VESELÉ !!!

/22.12.2018/


Prečítané 2774×