Aktuálny dlh obce Terchová a daňové nedoplatky

Hlavným účelom môjho článku je poskytnúť širokej verejnosti relevantné údaje o aktuálnom dlhu obce a informácie o daňových i nedaňových nedoplatkov v obci Terchová. Verím, že zvyšovanie informovanosti prispeje k lepšiemu hospodáreniu a zároveň vďaka verejnej kontrole budú predstavitelia obce nútení hospodáriť a rozhodovať efektívnejšie.


Významné nedostatky v oblasti verejného obstarávania a hospodárenia a nakladania s majetkom obce Terchová

Na základe správ o kontrolnej činnosti hlavného kontrolóra musím zhodnotiť, že hlavný kontrolór obce Terchová sa nevenoval svojej kontrolnej činnosti a nepoukázal na významné nedostatky v oblasti verejného obstarávania a hospodárenia a nakladania s majetkom obce. Chcem touto cestou poprosiť hlavného kontrolóra i vedenie obce Terchová, aby nezatvárali oči nad svojimi pochybeniami a okamžite odstránili nedostatky.


Mor z Bratislavy sa rozšíril aj do Terchovej

Príklady korupcie a zneužívania verejných zdrojov sa z Bratislavy rozšírili ako mor aj do Terchovej. Mnohé vykonané stavebné práce sú podľa môjho názoru predražené. Je to podraz na obyvateľoch Terchovej, ktorí mohli mať za „odliate“ peniaze nejakú službu, poprípade nejaké to detské ihrisko.


Zastal čas v Terchovej ?

Pred pár rokmi Terchová hrala prvé husle medzi slovenskými dedinami a to krásnym, svojráznym folklórom, krásnou prírodou a rozvojom obce. Chvála pánu Bohu folklór nám zatiaľ ešte ostal, aj keď krásne rozhádaný. Peknej prírody nám ubúda, rôzne pohodenými stavbami poväčšine chatami, ktorými ničíme jedinečnosť našej dediny, nehovoriac o architektúre alebo zákonnosti. Kde sú tie časy, keď ucelené osady s originálnou architektúrou, lúky plné kvetov, obrobené políčka vytvárali priam rozprávkovú kulisu okolo Terchovej ?


Poďakovanie – voľby do VÚC

Touto cestou sa chcem veľmi pekne poďakovať obyvateľom okresu Žilina za prejavenú dôveru. Ako kandidát na poslanca som dostal 3 596 hlasov. Číslo veľké, žiaľ nestačilo to na prekročenie do zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja. Ďalej sa chcem poďakovať obyvateľom Terchovej, od ktorých som dostal 250 hlasov.


Obec Terchová sa zlepšuje

Som veľmi rád, že Vám môžem oznámiť, že v obci Terchová sa pohli ľady, možno aj po viacerých upozorneniach, ktoré som prezentoval na internete a naša samospráva vykročila správnym smerom, hlavne čo sa týka zverejňovania verejného obstarávania, t.j. výziev na predkladanie ponúk. Chválim p. starostu Dávidíka, že za jeho vyše ročného pôsobenia vo funkcii starostu urobil v tejto veci oproti predchádzajúcim starostom veľký pokrok.


Terchovskí poslanci si výrazne zvýšili odmeny a schválili plat starostovi

Naši volení zástupcovia na svojom druhom zasadnutí obecného zastupiteľstva , ktoré sa konalo 19.12.2018 schvaľ­ovali plat starostu a pre seba odmeny. Staronový terchovský starosta Jozef Dávidík bude zarábať mesačne 3 311 eur. Starostovi patrí tento rok minimálny mesačný plat vo výške 2 300 eur. Vypočítava sa súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve a príslušného násobku.


Obec Terchová má nového hlavného kontrolóra

Hlavnou kontrolórkou našej obce bude Ing. Lenka Tomaníčková, PhD.. Je to profesionálka, ktorá je kontrolórkou v meste Žilina – pôsobí ako vedúca oddelenia hlavnej kontrolórky. V druhom kole a v tajnej voľbe za ňu zahlasovalo 7 poslancov.


Prečo kandidujem

Dôvod prečo kandidujem, je rovnako jednoduchý ako pred dvoma rokmi. Chcem urobiť z Terchovej obec s moderným a otvoreným spôsobom riadenia, pretože som presvedčený, že len maximálne informovaná spoločnosť sa môže prospešne a adekvátne rozhodovať. Je nutné zabezpečiť, čo najjednoduchšie dohľadanie požadovaných informácií a to bez zbytočných prieťahov.




Hlavný kontrolór obce Terchová

Hlavným kontrolórom obce Terchová je Ing. Ján Krištofík a dovolím si napísať, že je to kontrolór hlavne na papieri, čiže nič nekontrolujúci. Mnohí z nás kontrolu nemajú radi, prípadne sú k nej celkom ľahostajní, ale len do chvíle kým nie sme jej priamou účasťou. V momente keď nás osloví kontrolný správny orgán a vyčísli nám peňažnú pokutu, začneme sa zaujímať o príčinu penalizácie a v samotnej mysli prepočítavame, čo sme si mohli dopriať za tieto peniaze. A práve v tom spočíva samotný význam kontroly v samospráve, t.j. s predstihom upozorňovať na možné nedostatky, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť rozvoj obce  v neprospech jej občanov, resp. schopnosť zabrániť vysokým sankciám obce…


Odchod najväčšieho starostu

Drahí Terchovci, nedá mi Vás neosloviť pri takej udalosti, akou je pompézny odchod, skôr útek z bojiska nášho pána „najväčšieho“ starostu akého Terchová doposiaľ nosila a vodila po svojich kľukatých a hrboľatých chodníčkoch. Lebo ináč sa to akosi ani nedá pochopiť, po tých jeho veľkých prehláseniach a opisovaní múdrosti osobností z dejín svetovej kultúry, či filozofie. Pre nášho pána „najväčšieho“ netreba použiť ani tieto múdrosti, pre neho by mali postačiť obyčajné slovenské porekadlá a múdrosti. Začnem jedným z nich: „Nie je dobré pýšiť sa cudzím perím.“ …


Boj o transparentnú Terchovú opäť pokračuje

Dňa 05.08.2016 predseda NR SR svojím rozhodnutím vyhlásil nové voľby v Terchovej, ktoré sa budú konať 05.11.2016. Verejne vyhlasujem, že mám záujem kandidovať ako nezávislý kandidát na starostu obce Terchová a v najbližších dňoch budem zbierať podpisy pod moju petíciu, aby som sa týchto volieb mohol zúčastniť. Žijeme vo svete moderných informačných technológií a preto som si vytvoril osobnú webstránku, ktorú využijem hlavne na komunikáciu s Vami, aby ste mali možnosť dozvedieť sa veľa nových informácií o činnosti nášho obecného úradu.


Poďakovanie

V prvom rade sa chcem poďakovať obyvateľom Terchovej, ktorí mi dali svoj hlas. V druhom rade želám novému starostovi veľa úspechov a správnych rozhodnutí. Samozrejme neprestanem sa zaujímať o obecnú politiku a budem sa naďalej riadiť mottom z môjho billboardu : „Neprestanem bojovať proti korupcii, aj keď sa iní veľmi snažia.“


Miestny poplatok za rozvoj v Terchovej

Nový zvolený starosta ešte nezložil sľub starostu a už chce zaťažovať obyvateľov Terchovej novým poplatkom. Návrh všeobecného záväzného nariadenia o miestnom poplatku za rozvoj je uverejnený na obecnej stránke Terchová, od 17.11.2016. V skrat­ke, navrhovaný poplatok je prekážkou hlavne pre mladé terchovské rodiny, ktoré sa chcú osamostatniť. Žiadam, aby poslanci neschválili nový poplatok v navrhovanom znení a nech starosta začne hľadať efektívnejšie spôsoby ako získať peniaze. Zdôrazňujem skutočnosť, s ktorou sa pasuje naša obec, ale i celé Slovensko, že mladí ľudia bývajú so svojimi rodičmi a takýto nový poplatok im určite nepomôže.




Prečo kandidujem – voľby do VÚC 2017

Vážení priatelia opäť prešli štyri roky a chystáme sa k voľbám, aby sme si zvolili predsedu a poslancov Žilinského samosprávneho kraja. Ja som sa tiež rozhodol kandidovať na poslanca ŽSK. Moje rozhodnutie sa nerodilo vôbec ľahko. Možno som pár ľudí mojím rozhodnutím nahneval, sklamal, ale pevne verím, že sa nájdu aj takí, ktorých som potešil.


Kto píska a kto tancuje ?

Drahí priatelia, ak ste v poslednom čase navštívili náš obecný úrad, neviem či ste si všimli jednu kozmetickú zmenu. Presklené dvere na kanceláriách na mňa opäť zívali čiernotou. Totižto ich číre sklá sa jednoducho prelepili neprehľadnou fóliou. Presklenie dverí bolo veľmi praktické a efektívne a aj jedným plusom, ktorým sa predviedol náš bývalý starosta Milan Laurenčík.